Contacteer ons
Integratie en Inburgering
De precaire arbeidsmarktpositie van vrouwen met een migratieachtergrond is het resultaat van een veelheid aan factoren. Het rapport zoomt in op een aantal structurele mechanismen die de handelingsruimte van vrouwen aanzienlijk verkleinen. Momenteel ontbreekt het aan de juiste randvoorwaarden waardoor vrouwen met een migratieachtergrond gehinderd worden op hun weg naar de betaalde, formele arbeidsmarkt. Dat is een fundamenteel probleem en een schending van hun sociale rechten; ieder mens heeft recht op formeel betaald werk.
Doel van dit onderzoek is om het onthaalonderwijs voor anderstalige nieuwkomers en OKAN-leerlingen in secundaire scholen in kaart te brengen en kritisch te analyseren. Dat werd gerealiseerd d.m.v.: Het reconstrueren van de schoolloopbanen van anderstalige nieuwkomers, en dit op basis van de administratieve databanken. Het in kaart brengen van pedagogisch-didactische schoolpraktijken en de concrete organisatie van onthaalonderwijs.
Most research on diasporic media use in Flanders (Belgium) focuses on second-generation adolescents belonging to the two largest non-European groups of migrants, Moroccans and Turks. This leads to a limited knowledge of the broader diasporic population and makes it difficult to ascertain how media use is related to age and generation (both in terms of migration and in terms of digital media access), independent of belonging to a specific ethnic-cultural group.
Religie op het werk geeft in Europa en op het Amerikaanse continent vaak aanleiding tot hevige debatten. Nu eens staan principes in deze debatten centraal (tot hoever mag de vrijheid van overtuiging de organisatie van het sociale leven bepalen?), dan weer gaat het over de praktische haalbaarheid van deze eisen (hoe valt de vrijheid van de werknemer te verzoenen met economische verplichtingen?).
CURANT wil een oplossing bieden voor de situatie van jongvolwassen niet-begeleide vluchtelingen die recent 18 jaar werden en daardoor geen recht meer hebben op specifieke steunmaatregelen voor minderjarigen (bv. aanstelling van een voogd, onderdak, onthaalonderwijs, etc.). Binnen CURANT zullen 75 tot maximum 135 jongvolwassen niet-begeleide vluchtelingen gedurende een periode van 1 tot 1,5 jaar samenhuizen met een Antwerpse buddy in woningen die voorzien worden door OCMW Antwerpen.
Hoewel de arbeidsmarktparticipatie van asielzoekers wordt beschouwd als een cruciale hefboom voor integratie, is het onderzoek hieromtrent beperkt. Een snelle en duurzame aanwezigheid op de arbeidsmarkt stimuleert de verdere arbeidsmarktparticipatie en integratie, daarom is het belangrijk om de arbeidsmarktparticipatie van de recent ingestroomde asielzoekers in beeld te brengen. Dankzij een unieke dataset, waarin data van DWSE gekoppeld werden aan data van de VDAB, kunnen we de arbeidsmarktparticipatie van asielzoekers met een arbeidskaart C kunnen onderzoeken.
In deze studie wordt nagegaan hoe jongvolwassenen van Marokkaanse afkomst zelf het nieuws over islam gerelateerde topics percipiëren en welke invloed dit heeft op het nieuwsmediagebruik en manier waarop ze zich identificeren: als Belg/Vlaming, Marokkaan, moslim, ...?
Dit onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van het Agentschap Binnenlands Bestuur, Afdeling Gelijke Kansen, Integratie en Inburgering van de Vlaamse Overheid en gaat na hoe lokale besturen hun regierol inzake integratiebeleid invullen en kunnen versterken. Het onderzoek bestaat uit een analyse van de Databank Digitale Rapportering, verkennende interviews in zes lokale besturen, een survey dat naar alle gemeenten wordt uitgestuurd en een aantal casestudies.
In deze studie analyseert men de diversiteit van personen op het vlak van leeftijd, gender en etniciteit in de Vlaamse dagbladen. Uitvoerder Hanne Vandenberghe, Leen d’Haenens & Baldwin Van Gorp Periode 2015 Trefwoorden Media, beeldvorming Meer info Demografische_diversiteit_in_het_Vlaamse_perslandschap.pdf
StampMedia voerde in opdracht van mediawijs.be, Vlaams Kenniscentrum voor Mediawijsheid, een onderzoek naar de eventuele kloof tussen stedelijke jongeren met een migratieachtergrond en de nieuwsmedia.
Nieuwsdiversiteit is noodzakelijk voor de werking van de hedendaagse democratieën.
Dit proefschrift is opgezet binnen het beleidsinitiatief Steunpunt Media (2012-2016) onder toenmalig Vlaams minister van Media Ingrid Lieten. Het normatief uitgangspunt hierbij was dat voor een gezonde democratie het noodzakelijk is dat nieuwsinhouden divers zijn (Lieten, 2011; Napoli, 1999; Raeijmaeckers & Maeseele, 2015).
We test whether ethnic discrimination is heterogeneous by job candidates' work experience. Fictitious applications are sent to vacancies.
Vanuit de veronderstelling dat plaats vaak het enige is dat we nog delen binnen superdiverse samenlevingen, gingen we op zoek naar innovatieve vormen van solidariteit in nabijheid. We voerden 32 case studies uit naar solidaire praktijken binnen de levensdomeinen wonen, werken, leren en vrije tijd. Dit deden we in nauwe samenwerking met partners uit het middenveld zoals buurtorganisaties, vakbonden, scholen en zelforganisaties van mensen met een migratieachtergrond.
De sterke migratiestromen vanuit Midden- en Oost-Europa, sinds de uitbreiding van de Europese Unie in 2004 en 2007, stellen de ontvangende West-Europese steden voor een aantal maatschappelijke uitdagingen. Binnen de Stad Gent resulteerde deze demografische veranderingen in het uitdenken van een doelgroepgericht beleid en tal van geassocieerde maatregelen om de integratie van Intra-Europese migranten (IEM) te ondersteunen.
Dit verkennend kwalitatief onderzoek levert een evaluatie van het NT2-beleid op vanuit het perspectief van de (ex-)cursisten, aangevuld met eigen veld- en studiewerk.
While most research on the e-diaspora focuses on connections within heterosexual families and communities, this paper explores the transnational connections and digital media uses of LGBTQ migrants. Based on semi-structured interviews with 23 LGBTQs living in Belgium, two groups are distinguished: voluntary migrants, who chose to move, and forced migrants, who (felt they) had to leave their country because of their sexual orientation.
Dit project richt zich op de studie van de dynamische wisselwerking tussen mediarepresentaties van asielzoekers, migranten en vluchtelingen van buiten de EU en reacties van overheden (landen en EU) en vanuit de samenleving.
In dit doctoraatsonderzoek wordt onderzocht hoe het onderwijs- en arbeidsbeleid in België, Duitsland en Nederland inspeelt op etnische ongelijkheden.
Dit doctoraatsonderzoek wordt begeleid door Prof. Bram Spruyt (VUB) en Prof. Piet Van Avermaet (UGent). Het is een etnografische studie die een vaste groep OKAN-leerlingen van drie secundaire scholen in Antwerpen opvolgt vanaf de instroom in OKAN tot na hun doorstroom naar het reguliere onderwijs.